Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje in LD Rečica pri Laškem sta že četrto leto uspešno izvedla tabor mladih, ki je trajal od četrtka 17. avgusta do sobote 19. avgusta. Letošnjega tabora se je udeležilo 22 otrok, iz različnih krajev celjske regije. Tako kot dosedaj, smo bili tudi letos nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju, kjer nas je upravnica doma gospa Helena razvajala s svojimi kulinaričnimi dobrotami..

Prvi dan jih je dr. Hubert Potočnik najprej seznanil z zgodovino lova in v nadaljevanju predstavil še lovstvo v današnjem času ter njegov pomen. Prav tako jim je predstavil še velike zveri, katere živijo pri nas in raziskovalnim delom na področju le-teh ter monitoringom šakala, ki ga izvajamo v Sloveniji in pri katerem sodelujejo tudi lovci.
Po končanem predavanju smo odšli k lovskemu domu LD Rečica, kjer so udeleženci tabora v njegovi bližini pomagali postavitvi krmišče za muflone. Prizadevni člani lovske družine so že prejšnji dan pripravili potrebni material, zato se je delo postavljanja krmišča lahko takoj začelo. Vsi so pri tem po svojih močeh aktivno pomagali. Krmišča nam sicer ni uspelo dokončati v celoti, kljub temu pa je je bilo veliko narejenega. Sledila je še skupna fotografija z lovci, ki so pri postavitvi pomagali. Nato smo se vrnili nazaj na planinski dom, kjer smo imeli kosilo. Po njem jih je revirni gozdar Rok Golob peljal v bližnji gozd, kjer jih je seznanil z drevesnimi vrstami, ki rastejo na področju Šmohorja in tukajšnjim gozdnim ekosistemom.
Po popoldanskem počitku in prostih aktivnostih je sledil z lovci večerni izhod v lovišče. Iz visokih prež so opazovali izstop divjadi na pašo. Ob tem je svojo naklonjenost pokazala tudi boginja Diana, saj je bil iz ene od prež, na kateri so opazovali divjad uplenjen divji prašič.
Po vrnitvi iz večernega lova je sledil pozdrav lovini in že je bil čas za počitek, ki pa ni nastopil takoj, saj so si otroci še nekaj časa izmenjevali vtise, ki so jih dobili pri večernem opazovanju divjadi.

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju lovstva, divjadi, lovske kulture, šeg in navad. Prvi od predavateljev je bil Ivanšek Stane, ki jim je predstavil lovsko orožje in opremo, katero mora lovec imeti pri lovu. Za njim sta Napret Franc in Mastnak Zdravko predstavila lovski rog, njegov namen in uporabo, lovske šege in navade ter vrste divjadi s katero upravlja lovska družina. V popoldanskem času sta člana Sokolarske zveze Slovenije Goriup Herbert in Robar Branko s kratkim filmom predstavila lov s pticami in jih seznanila s katerimi vrstami ujed je pri nas dovoljeno loviti. Pri tem sta posebej poudarila, da se lahko v Sloveniji lovi le z doma izvaljenimi in vzgojenimi ujedami.
Po popoldanskem počitku je zopet sledil večerni izhod v lovišče. Tudi tokrat je bila boginja Diana naklonjena. Uplenjen je bil srnjak lanščak.
Tako se je s ponovnim pozdravom lovini zaključil drugi dan tabora.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se odpravili na lovski dom, kjer so nas že čakali vodniki lovskih psov. Predsednik LKD Celje Šumak Janez je predstavil vrste lovskih psov in njihovo delo. Nato so vodniki s svojimi štirinožci prikazali še nekaj vaj iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je sledil še praktični prikaz dela lovskega psa na krvni sledi. Po zaključku kinološkega dela, je sledilo streljanje z malokalibrsko puško, ki je pod budnim očesom lovcev potekalo brez zapletov. Prav tako je strelska ekipa lovske družine prikazala še streljanje na glinate golobe.
Po končanem streljanju smo se vrnili na planinski dom, kjer je sledilo pospravljanje ležišč in pakiranje prtljage.
Kmalu so že prišli starši in sledil je zaključek tabora. V imenu SKZLD Celje je vse prisotne pozdravil predsednik zveze Vinko Blažinčić. Strokovni tajnik Mastnak Zdravko, ki je bil ves čas z njimi in skrbel, da je bilo vse tako kot mora biti, se jim je zahvalil za poslušnost in disciplino. V imenu LD Rečica pri Laškem se je zahvalil starešina Horjak Gregor, ki je pohvalil vse udeležence tabora za disciplino, posebej pa še njihove strelske sposobnosti. Na koncu so vsi dobili spominsko priznanje za udeležbo na taboru. Najboljši trije v streljanju pa so prejeli še pokale za prvo, drugo in tretje mesto. Sledilo je skupno kosilo s starši in slovo z obljubo, da se naslednje leto v mesecu avgustu zopet vidimo na 5. taboru..

Da smo lahko uspešno izvedli, sedaj že četrti tabor mladih se moram zahvaliti vsem predavateljem in prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so jih oba večera varno peljali na visoke preže, od koder so lahko opazovali divjad.

tabor_mladih_2017 1
tabor_mladih_2017 1 tabor_mladih_2017 1
tabor_mladih_2017 2
tabor_mladih_2017 2 tabor_mladih_2017 2
tabor_mladih_2017 3
tabor_mladih_2017 3 tabor_mladih_2017 3
tabor_mladih_2017 4
tabor_mladih_2017 4 tabor_mladih_2017 4
tabor_mladih_2017 5
tabor_mladih_2017 5 tabor_mladih_2017 5
tabor_mladih_2017 6
tabor_mladih_2017 6 tabor_mladih_2017 6
tabor_mladih_2017 7
tabor_mladih_2017 7 tabor_mladih_2017 7
tabor_mladih_2017 8
tabor_mladih_2017 8 tabor_mladih_2017 8

Strokovni tajnik SKZLD
Mastnak Zdravko

EU e-Privacy Directive

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/