2. TABOR MLADIH V SKZLD CELJE

Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje je skupaj z LD Rečica pri Laškem letos že drugič organizirala in uspešno izvedla tabor mladih, ki je trajal od četrtka 20. avgusta do sobote 22. avgusta. Letošnjega tabora se je udeležilo 19 otrok, iz različnih krajev celjske regije. Tako kot lani, smo tudi letos bili nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju.

Prvi dan je bil namenjen predvsem spoznavanju lovstva, njegovemu pomenu v današnjem času in spoznavanju lovske kulture, šeg in navad. Najprej sta jim doc. dr. Boštjan Pokorny in Katarina Flajšman predstavila lovstvo kot dejavnost, zgodovino in pomen v sedanjem času. Po uvodnem predavanju, jim je v nadaljevanju Ivanšek Stane predstavil lovsko orožje in opremo, ki jo mora lovec imeti pri izvajanju lova. Na koncu dopoldanskega srečanja pa so se seznanili še z lovom s sokoli, kjer sta jim člana Sokolarske zveze Slovenije Vilma Šoba in Goriup Herbert s kratkim filmom predstavila tovrstni lov.
V popoldanskem času sta jim Napret Franc in Mastnak Zdravko predstavila lovski rog, njegov namen in uporabo ter lovske šege in navade. Vsi pa so nestrpno čakali večer, ko so prišli člani LD Rečica pri Laškem in jih odpeljali na visoke preže, od koder so opazovali večerni izstop divjadi, ki je bil ta večer zelo uspešen. Iz vseh prež so namreč videli srnjad, nekaj poljskih zajcev in lisico. Tudi boginja Diana je bila naklonjena. Uplenjena sta bila srnjak - lanščak in lisica. Na eni izmed prež pa so imeli priložnost videti še trop divjih prašičev, ki jih je prišel pozdravit.

Naslednji dan je bil namenjen postavitvi visoke preže. Prizadevni člani lovske družine so že prejšnji dan izkopali luknje za stebre in pripravili les. Kljub temu so vsi udeleženci aktivno pomagali po svojih močeh, tako da je čez nekaj ur bila preža gotova in bo še dolgo služila svojemu namenu. Sledila je skupna fotografija z lovci, ki so jim pri delu pomagali in nato še pozno kosilo. Po kosilu je najprej Napret Franc predstavil delo lovske družine in divjad, ki se nahaja v njihovem lovišču. Rok Golob pa jih je nato popeljal v bližnji gozd, kjer jih je kot izkušen gozdar seznanil z drevesnimi vrstami, ki tam rastejo in z gozdnim ekosistemom.
Po popoldanskem počitku je zopet sledil večerni ogled iz visokih prež. Ta večer je divjad še posebej dobro izstopala, saj smo po vrnitvi nazaj na planinski dom po razgovorih vseh udeležencev ugotovili, da smo videli skupaj iz vseh prež preko 50 kosov srnjadi, nekaj poljskih zajcev in lisic. Tudi ta večer je bila uplenjena ena lisica, kar je lovu dalo še dodatni čar.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se s predstavniki lovsko kinološkega društva Celje dobili na lovskem domu. Najprej so se seznanili z lovsko kinologijo, kjer jim je kinološki sodnik Šumak Janez predstavil najpomembnejše vrste lovskih psov in njihov namen. Nato so prisotni vodniki lovskih psov s svojimi štirinožci prikazali še nekaj vaj iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je sledil še praktični prikaz dela lovskega psa na krvni sledi, ki ga je s svojo nemško prepeličarko Žiris uspešno izvedel vodnik Otorepec Vinko. Po končanem kinološkem prikazu, je bilo na programu streljanje z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka, ki je pod budnim očesom lovcev potekalo brez zapletov. Da je bil med njimi prisoten pravi tekmovalni duh je delno kriv tudi strokovni tajnik zveze, ki jim je povedal, da bodo prvi trije po rezultatih dobili medalje. Da je bilo to res pravo tekmovanje dokazujejo rezultati, katerih se ne bi sramoval marsikateri lovec. Po končanem streljanju, ko smo se vračali na kosilo, smo si na poti ogledali še znamenite Šmohorske lipe, od katerih smo eni namerili več kot 8 metrov obsega.
Po vrnitvi na planinski dom je sledilo pospravljanje skupnih ležišč in pakiranje prtljage. Nato smo z vsemi udeleženci tabora imeli še skupni razgovor. Vsi so v en glas zatrdili, da je prehitro minilo in bi bili na takšnem taboru najmanj teden dni in se ga bodo naslednje leto zagotovo udeležili.
Kmalu nato so prišli njihovi starši in sledil je zaključek tabora. V imenu SKZLD Celje je vse prisotne pozdravil strokovni tajnik Mastnak Zdravko, ki je bil vse tri dni ves čas z njimi in skrbel, da je bilo vse tako kot mora biti. V imenu LD Rečica pri Laškem je prisotne pozdravil starešina Horjak Gregor, ki je pohvalil vse udeležence tabora, posebej še njihove strelske sposobnosti. V nadaljevanju so vsi prejeli še posebno priznanje SKZLD Celje za udeležbo na taboru. Najboljši trije v streljanju pa so dobili še medalje. Sledilo je skupno kosilo in slovo z obljubo, da se naslednje leto v mesecu avgustu zopet vidimo na Šmohorju.
Da smo lahko uspešno izvedli, sedaj že drug tabor mladih gre zahvala prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so oba večera popeljali mlade na visoke preže, od koder so lahko opazovali divjad. Enaka zahvala tudi tistim članom, ki so omogočili, da se je postavila preža in izvedlo streljanje. Vsem še enkrat HVALA..

stane_jim_je_predsta...
stane_jim_je_predstavil_lovsko_orozje stane_jim_je_predstavil_lovsko_orozje
prikaz_lova_s_sokoli
prikaz_lova_s_sokoli prikaz_lova_s_sokoli
tudi_kragulj_je_bil_...
tudi_kragulj_je_bil_zanimiv tudi_kragulj_je_bil_zanimiv
s_skupnimi_mocmi_bo_...
s_skupnimi_mocmi_bo_steber_postavljen s_skupnimi_mocmi_bo_steber_postavljen
pazi_da_se_ne_udaris
pazi_da_se_ne_udaris pazi_da_se_ne_udaris
preza_dobiva_koncno_...
preza_dobiva_koncno_podobo8 preza_dobiva_koncno_podobo8
se_nekaj_desk_pa_bo_...
se_nekaj_desk_pa_bo_streha se_nekaj_desk_pa_bo_streha
preza_je_gotova
preza_je_gotova preza_je_gotova
prikaz_vaj_ubogljivo...
prikaz_vaj_ubogljivosti prikaz_vaj_ubogljivosti
se_skupni_posnetek
se_skupni_posnetek se_skupni_posnetek
samo_obseg_se_izmeri...
samo_obseg_se_izmerimo samo_obseg_se_izmerimo
smohorska_polha_na_l...
smohorska_polha_na_lipi smohorska_polha_na_lipi
udelezenci_tabora_z_...
udelezenci_tabora_z_mentorji udelezenci_tabora_z_mentorji

Strokovni tajnik SKZLD
Mastnak Zdravko

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/