Naslov: Doropolje 41 3225 Planina pri Sevnici

Starešina: Žibret Henrik ml. tel. 041 635 491

Tajnik: Senica Martin tel. 041 311 844

Gospodar: Žibret Andre tel 031 505 266

Bogati gozdovi Bohorja so del lovišča lovske družine Bohor, ki zajemajo predvsem ves njegov severni del ter njegove obronke. Ustanovitev lovske družine sega v leto 1946 s sedežem v Sv. Vidu, po katerem si je sprva tudi nadela ime. Z razvojem gozdarstva takoj po vojni in formiranjem Gozdne uprave Planina pa je bil sedež lovske družine leta 1948 premeščen na Planino, saj so jedro takratnega članstva sestavljali uslužbenci takratne gozdne uprave. Ob tej priložnosti se je družina preimenovala in si nadela ime »Bohor«, katerega nosi še danes.

Sredi bohorskih revirjev na nadmorski višini 840, stoji v kraju, ki nosi ime Molžnica lovska koča. Pritisnjena v obronek, z odprto jaso pred seboj in širokim gozdnim zaledjem ter hitro dostopna danes služi predvsem v poletnem času svojemu namenu. Nenazadnje je ob njej postavljeno strelišče, na katerem lovska družina organizira razna lovsko strelska tekmovanja. Da bodo postavili lovsko kočo na tem mestu, so to sklenili že leta 1964. Štiri leta kasneje je bila z veliko odrekanja in številnih udarniških ur koča izgotovljena.

Leta 1992 pa so v bližini Planine v kraju Doropolje pričeli še z izgradnjo brunarice. V ta namen sta jim dva člana lovske družine odstopila del zemljišča na katerem so leta 1995 izgradili brunarico, pri kateri so v kletnih prostorih uredili še zbiralnico divjačine.

Posebnost, po svoje prav gotovo zanimivo in nevsakdanje pa je dejstvo, da se v njihovem lovišču tu in tam pojavi tudi medved, ki mu gozdovi Bohorja občasno nudijo svoje zavetišče.

Sicer pa je glavna vrsta divjadi s katero danes gospodari lovska družina srnjad. Tudi številčnost divjega prašiča ni zanemarljiva, vendar je le-ta od leta do leta različna. Vendar je stalno prisoten. Na območju Bohorja na področju Skalice pa se nahaja še manjša populacija gamsa.Od male divjadi je najbolj prisotna lisica, zadnja leta pa se povečuje, kar je razveseljivo tudi številčnost poljskega zajca.

Koz zanimivost naj še omenimo vsakoletno ročno košnjo pri lovskem domu na Molžnici, ki ni samo domena bohorskih lovcev, temveč postaja že družabni dogodek. Košnje se namreč poleg domačih lovcev udeležujejo še lovci sosednjih lovskih družin in tudi nekateri domačini, ki niso člani zelene bratovščine.

Danes lovska družina upravlja z loviščem, katerega več kot polovico tvorijo bohorski gozdovi s skupno površino 3414 ha od katere je 3280 lovne.

LD Bohor Košnja na M...
LD Bohor Košnja na Možnici LD Bohor Košnja na Možnici
LD Bohor Pogled na Š...
LD Bohor Pogled na Šentvid LD Bohor Pogled na Šentvid
LD Bohor Lovišče
LD Bohor Lovišče LD Bohor Lovišče
LD Bohor Lovski dom
LD Bohor Lovski dom LD Bohor Lovski dom
LD Bohor lovski dom ...
LD Bohor lovski dom 2 LD Bohor lovski dom 2

 

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/