Naslov: Klanc 59 3204 Dobrna

Starešina: Freitag miran

Tajnik: Plevnik Roman

Gospodar: Pann Damir

Prijava škod: Arcet Franc, Milčinskega 13 3000 Celje

 

Dobrna, prislonjena ob južne obronke Paškega Kozjaka, gosto poraslega s stoletnimi gozdovi, se je ob izvoru termalne vode razpoznala kot znano letovišče po celi Evropi. Pomembno mesto v tem predelu ima tudi lovstvo, ki ima idealne pogoje za uspešno gospodarjenje z divjadjo.

Lovci LD Dobrna Lovski dom LD Dobrna na Trojni

Lovska družina Dobrna je bila ustanovljena leta 1946. Lovišče je pretežno sredogorsko z nadmorsko višino do 1.200 metrov in geološko podlago, ki omogoča razvoj bujne vegetacije ter zadostno količino vode, kar daje divjadi na tem območju dobre življenjske pogoje in možnosti za uspešen razvoj. Skalni predeli Paškega Kozjaka prijajo gamsom, ki so tod že od nekdaj stalna divjad. V preteklosti je bil v lovišču prisoten tudi veliki petelin. Potočne doline porasle z lesko, bezgom in drugo podrastjo pa so svoj čas nudile zavetje gozdnemu jerebu.

Danes je lovišče od divjadi bogato predvsem s srnjadjo. Divji prašič je zadnja leta bolj kot ne prehodnega značaja. Občasno pa se v lovišču pojavi navadni jelen. Celotno lovišče je razdeljeno na 7 revirjev, za katere vzorno skrbijo člani. Člani LD Dobrna so ponosni predvsem na svojo lovsko kočo na Trojni, ki so jo leta 1958 postavili v sredini svojega lovišča, jo postopoma opremili, tako, da danes v celoti služi lovcem in tudi ostalim. V neposredni bližini je usposobljeno še strelišče za streljanje glinastih golobov, na katerem vrsto let prirejajo sedaj že tradicionalna lovsko strelska tekmovanja. Njihovi strelci namreč že desetletja dosegajo odlične rezultate na tem področju. Ne nazadnje to dokazujejo pokali, ki krasijo njihov lovski dom. Prav tako se na njihovem strelišču zadnja leta usposabljajo mladi lovci-pripravniki iz varnega ravnanja z lovskim orožjem.

Tudi z ostalimi uporabniki prostora je sodelovanje lovcev LD Dobrna zelo korektno. Predvsem s kmeti je sodelovanje dobro, saj v ta namen že nekaj let vsako drugo leto organizirajo, sedaj že kar tradicionalno srečanje oziroma druženje, katerega se vsakokrat udeleži čedalje več lastnikov kmetijskih zemljišč.

Danes lovska družina Dobrna upravlja z loviščem skupne površine 4496 ha, od katere je lovne 4212 ha

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/