Naslov: Jazbine 18 a 3222 Dramlje

Elektronski naslov:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Starešina: Bastič Matija tel. 051 652 092

Tajnik: Dajčar Tomaž tel. 041 509 596

Gospodar: Mulej Vlado: tel. 041 773 087

Prijava škode od divjadi: Lovska družina Dramlje, Jazbine 18 a 3222 Dramlje

Obsežni gozdni obronki, travniki, pašniki, vinogradi in njive, ki se prepletajo na tem koščku naše prelepe Slovenije, so že od nekdaj nudili dobre pogoje za lov. Prva povojna leta smo imeli pri nas še regalni sistem lova. Zato je bilo takoj po drugi svetovni vojni na tem področju ustanovljeno Okrajno zakupno lovišče Dramlje, ki je obsegalo 2710 hektarjev površine. Kasneje se je celotno območje takratnega okrajnega zakupnega lovišča Dramlje razdelilo med štiri lovske družine. Vendar pa smo Drameljčani kmalu spoznali, da bi bilo potrebno, da si sami ustanovimo svojo lovsko družino. Od lovskih družin Ponikva in Šentjur smo dobili pristanek o odstopu dela njihovih lovišč in tako je bila 3. novembra 1954 s strani Okrajnega ljudskega odbora Celje izdana odločba, s katero se je lovski družini Dramlje dodelilo v gospodarjenje lovišče Dramlje, ki je v začetku merilo 4734 hektarjev. Del takratnega lovišča je obsegal tudi južni del Konjiške Gore do Golega Rebra, katerega smo čez nekaj časa prenesli v upravljanje lovski družini Slovenske Konjice.

Podobno kot lovci v drugih družinah, smo si v petdesetih letih tudi Drameljski lovci želeli postaviti primerno lovsko kočo v kateri bi se družili in imeli sestanke. Občina Šentjur nam je ponudila v upravljanje manjšo hišo na Uršuli in 7 arov pripadajočega zemljišča posajenega z vinsko trto. Hišo smo s prostovoljnim delom in velikim odrekanjem primerno uredili in adaptirali. Tako smo prišli do lepega in funkcionalnega objekta, zraven katerega smo uredili še strelišče, kjer smo dolga leta uspešno organizirali meddružinska strelska tekmovanja.

Družbene spremembe v 90 letih, ki so prinesle novi sistem tudi nas niso zaobšle. Za lovski dom na Uršuli je bil vložen zahtevek za vračilo. Zato smo leta 1992 začeli z izgradnjo novega sedanjega lovskega doma v katerem smo leta 2002 uredili še zbiralnico divjačine.

Danes lovska družina upravlja z loviščem skupne površine 3620 ha od katere je 3266 ha lovne. Od prisotne divjadi s katero gospodari lovska družina je največ srnjadi. Tudi številčnost divjega prašiča ni zanemarljiva, saj je v lovišču stalno prisoten. Občasno se pojavi še navadni jelen. Od male divjadi je najbolj zastopana lisica. Tudi številčnost poljskega zajca se počasi, vendar vztrajno povečuje. Fazana, katerega smo imeli v šestdesetih letih veliko, zadnja leta praktično ne vidimo več.

Lovišče LD Dramlje Pogled po lovišču LD Dramlje

Lovski dom LD Dramlje

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

skzld.celje(at)telemach.net

03 492 43 40

03 492 43 41

http://skzld-celje.si/